Neolit i jego znaczenie
Najlepsze warunki dla rozwoju
rolnictwa występowały na zamkniętych, dobrze nawodnionych
dolinach. Zbocza gór porastały rośliny będące przodkami
pszenicy,
jęczmienia i prosa. Aby można było uprawiać
roślinność, należało ją wcześniej zebrać w stanie dzikim, a następnie na nowo zasadzić na
terenach uprawy. Wówczas
skonstruowano sierp z drewnianą lub kościaną rękojeścią. Na
Bliskim Wschodzie uprawiano cebulę, daktyle,groch, jęczmień, pszenicę i soczewicę; w
Chinach – proso i soję; w południowo-wschodniej
Azji – ryż, banany i ogórki; w
Europie – owies i żyto, a dodatkowo na południu – oliwki i winną latorośl; w
Ameryce Środkowej – fasolę, kukurydzę, pomidory i ziemniaki. Po upływie ok. pięciu tysięcy lat zaczęto
zwiększać wydajność gleby poprzez spulchnianie jej za pomocą radeł, które były ciągnięte przez zwierzęta pociągowe lub kobiety.